STČ - Konference Studentské tvůrčí činnosti

 

Jednací sekce konference

 

<< Studentská S2 STUDENTSKÁ S3 Doktorandská D1 >>
ŘÍZENÍ A REGULACE, PROGRAMOVÁNÍ, TEORETICKÁ MATEMATIKA
Předseda sekce: doc. Ing. Jan Hošek, Ph.D.
Houška David
Programové řešení releového řízení pro TECOMAT FOXTROT pomocí vývojového prostředí Mosaic
Vedoucí práce: Hofreiter Milan, prof. Ing. CSc. (12137)
Práce se zabývá problematikou releóvého řízení tepelných soustav s pasivním chlazením. V rámci práce je navržen a odsimulován software releového řízení pro programovatelné automaty TECOMAT FOXTROT. Vlastní program i simulace je provedena ve vývojovém prostředí Mosaic. Pro simulaci je uvažována soustava s nesymetrickou dynamikou. Výstupem práce je diskuse simulovanýh výsledků a návrh dalšího postupu včetně experimentálního ověření.
Hovorková Vendula
Simulační model a aplikace pokročilých algoritmů pro řízení kvadroptéry na pojezdu se zavěšeným břemenem
Vedoucí práce: Vyhlídal Tomáš, prof. Ing. Ph.D. (12137)
Práce se zabývá řízením kvadroptéry s jedním stupněm volnosti se zavěšeným břemenem, jehož cílem je eliminovat kmitání břemene při pohybu kvadroptéry. Omezení stupňů volnosti je zajištěno připevněním kvadroptéry k vozíku pohybujícímu se po lineárním vedení. Je odvozen matematický model systému, který je následně převeden na model ve stavové formulaci. Linearizovaný model ve stavové formulaci je použit pro analýzu dynamických vlastností a návrh regulátoru pro řízení náklonu kvadroptéry. Pro kompenzaci kmitů břemene je využito tvarovače signálu. Pro simulaci a vizualizaci systému je využito programového prostředí Matlab/Simulink.
Kráčmar František
Návrh konstrukce a řízení dvoukolového autonomního robota
Vedoucí práce: Bušek Jaroslav, Ing (12110)
Cílem práce je realizace prototypu autonomního robota dle pravidel soutěže ARLISS, která má svými požadavky simulovat orbitální mise na planetě Mars. Součástí práce je přehled dosavadních přístupů k řešení soutěžního úkolu. Následně je popsán vývoj a výroba vlastního robota obsahující návrh šasi, řídicí elektroniky a algoritmu pro autonomní jízdu, dále komunikačního protokolu pro komunikaci se vzdáleným stanovištěm.
Krofta Jan
Návrh řízení aktivního magnetického ložiska
Vedoucí práce: Novák Martin, doc. Ing. Ph.D. (12114,12911)
Příspěvek se zabývá návrhem řízení aktivního radiálního magnetického ložiska vyvíjeného v rámci studentské grantové soutěže. To zahrnuje výběr senzorů, návrh podpůrné elektroniky, výkonové elektroniky a především robustního řídicího algoritmu. Ten je realizován v prostředí NI LabView a provozován na platformě NI CompactRio. Cílem projektu je vyvinutí a otestování funkčního laboratorního modelu zařízení. Hlavním přínosem magnetických ložisek v průmyslu je minimalizace třecích ztrát a nákladů na údržbu zejména v aplikacích s vysokootáčkovými stroji.
Kuchař Michal
Vyhodnocení dat z dotykového víceparametrového měření ve strojírenské výrobě
Vedoucí práce: Oswald Cyril, Ing. Ph.D. (12137)
Práce se zabývá vyhodnocením a matematickým zpracováním měřicí hlavice firmy Amest s.r.o. Bylo navrženo řešení na konkrétních datech ze sériové výroby ložiskových kroužků. Hlavice je nasazena přímo ve výrobě a v času měřicího cyklu menším než 5 vteřin měří a vyhodnocuje 8 zákazníkem požadovaných parametrů. Na přísně kontrolovaných rozměrech měří s opakovatelností do 2 mikrometrů.
Mazurenko Nikita
Netopýří algoritmus v prediktivním řízení dynamických systémů
Vedoucí práce: Hofreiter Milan, prof. Ing. CSc. (12137)
Projekt je věnován návrhu a realizaci algoritmu prediktivního řízení dynamických systémů. Základem řídicího systému je netopýří algoritmus, který slouží pro optimalizace a nastavovaní akční veličiny řízeného procesu. Vývoj algoritmu byl proveden v programovém prostředí MATLAB. Funkčnost navřeného řízení byla ověřena na reálné laboratorní úloze.
Nečas Martin, Syrový Petr
Návrh kolaborativního pracoviště kontroly součástí
Vedoucí práce: Kellner Tomáš, Ing. (12134); Kyncl Jiří, Ing. (12134); Kyncl Martin, Ing. (12134)
Tento článek se zabývá automatizací rozměrové kontroly na souřadnicovém měřícím stroji (CMM) za využití kolaborativního robota. Díky automatizaci rozměrové kontroly je možné ušetřit kapacitu zaměstnanců a také zvýšit opakovatelnost a produktivitu měření součástí v sériové výrobě. V rámci návrhu a realizace pracoviště byl zvolen předmět kontroly. Pro kontrolovanou součást byly navrženy příslušné přípravky, potřebné vybavení pracoviště a varianty uspořádání pracoviště. Součástí realizace pracoviště bylo vytvoření programu robota za účelem plné automatizace procesu, včetně zakládání výrobku a jeho umístění po kontrole součásti v závislosti na výsledku měření. Výsledkem práce bylo kompletní automatizované pracoviště kontroly součástí, které by bylo možné s minimálními úpravami programu implementovat do reálného výrobního systému.
Novák Vítězslav
Návrh a realizace laboratorní soustavy modelu kvadrokoptéry
Vedoucí práce: Bušek Jaroslav, Ing (12110)
Cílem je navrhnout vhodnou konstrukci a senzoriku modelu kvadrokoptéry, který bude mít jeden stupeň volnosti. Na zařízení bude připevněno závaží a pohyb soustavy bude ovládán pomocí servo motorů. K zajištění pohybu v jednom směru je použit vozík přichycený k dráze, senzory snímání polohy ramene s vrtulemi i polohy vozíku jsou magnetické, sběr dat je pomocí elektronické platformy Arduino a řízení je přes Matlab Simulink. Projekt je určený pro první fázi testování kvadrokoptéry s vyvažováním zavěšeného závaží.
Peichl Adam
Predikce silových a momentových korekčních faktorů pro válcování kovů pomocí AI
Vedoucí práce: Oswald Cyril, Ing. Ph.D. (12137)
Tento projekt se zabývá predikcí silových a momentových korekčních faktorů pro válcování kovů, což vede ke zvýšení přesnosti celého procesu. Cílem práce je návrh softwarového řešení, jeho implementace a následné otestování na reálných datech dodaných firmou PTSW. Vzhledem ke komplexnosti matematicko-fyzikálního modelu je v této práci prezentována metoda složená z algoritmů předzpracování dat, neuronových sítí a strojového učení. Dodaný modul v jazyce C++ je momentálně součástí softwarových balíků firmy PTSW, které mají být nasazeny ve válcovacích linkách.
Riedl Jan, Cahyna Martin
Řešení konkurenčního přístupu řídicího HW k řízenému laboratornímu modelu
Vedoucí práce: Trnka Pavel, Ing. Ph.D. (12137)
Tato práce se zabývá možnostmi řešení konkurenčního přístupu dvou řídicích HW k jednomu řízenému laboratornímu modelu. Podstatou práce je směrování vstupních/výstupních řídicích analogových a digitálních signálů z laboratorního modelu do PLC a měřicí karty. Úlohu zpracováváme v rámci skupiny diplomových prací zabývajících se modernizací laboratoře automatického řízení ústavu přístrojové a řídicí techniky.
  << HOME >> English version