STČ - Konference Studentské tvůrčí činnosti

 

Jednací sekce konference

 

<< Doktorandská D1 DOKTORANDSKÁ D2  
PROCESY, TECHNOLOGIE A EKONOMIKA
Předseda sekce: doc. Ing. Jiří Hemerka, CSc.
Budský Patrik
Jak hodnotit byznys modely
Vedoucí práce: Beran Theodor, doc. Ing. Ph.D. (12138)
Tato práce se zabývá teoretickým rozpracováním metody hodnocení přínosu byznys modelů. Jejím cílem je metodicky navrhnout a popsat postup hodnocení byznys modelů na základě analýzy tržní hodnoty společnosti vypočtené pomocí současné hodnoty budoucí příjmů.
Devera Jakub
Odpařování vodního filmu z vodorovné izotermální kuželové kavity
Vedoucí práce: Hyhlík Tomáš, doc. Ing. Ph.D. (12112)
Přenos hmoty v režimu volné konvekce z izotermální kuželové kavity byly zkoumány experimentálně, zkoumaný rozsah teplot vodního filmu byl od 35°C do 75°C. Voda byla odpařována do vlhkého vzduchu. V rámci práce byla odvozena analytická rovnice popisující úbytek hmoty v kuželové kavitě. Rovnice byla následně užita pro vyhodnocení plošné hustoty hmotnostního toku a průměrného součinitele přestupu hmoty z naměřených dat. Dále byla určena Sherwoodova čísla a korelována v závislosti na Rayleigho čísle. Získaná kriteriální rovnice byla porovnána z již existujícími rovnicemi dostupnými v literatuře, shoda byla velmi dobrá, přínos práce je tak zejména v rozšíření platnosti kriteriální rovnice na interval Ra_m=(1÷400000).
Gurčík Tomáš
Ochranné atmosféry Air Products pro aditivní technologie
Vedoucí práce: Rohan Pavel, Ing. Ph.D. (12133)
Aditivní technologie výroby strojních součástí jsou v současnosti častěji využívané v technické praxi při výrobě složitých strojních součástí. WAAM spolu s 3D tiskem kovu jsou základními technologiemi používanými pro aditivní výrobu. Technologie WAAM (Wire and Arc Additive Manufacturing), používající svařování k vrstvení jednotlivých svarových housenek, které ve výsledku vytvoří požadovanou strukturu. Proces WAAM je charakterizován množstvím proměnných, mimo jiné účinky ochranné atmosféry při navařování pomocí metody MIG/MAG. Cílem této práce je zhodnotit vliv jednotlivých složek ochranných plynů dodávaných společností Air Products s.r.o. používaných pro svařování požadované struktury, a to jak na výslednou geometrii součásti, tak i na efektivitu navařovacího procesu.
Hladíková Martina
Výroba potravinářských produktů s nízkým podílem laktózy
Vedoucí práce: Štancl Jaromír, Ing. Ph.D. (12118)
Cílem práce je návrh technologií vhodných pro výrobu jogurtů z rostlinného kokosového mléka a jogurtů z mléka hydrolyzovaného pro již existující výrobnu mléčných produktů. Součástí jsou hmotnostní a entalpické bilance a ekonomické vyhodnocení projektů zahrnující též citlivostní analýzu. Navrhnuté varianty jsou porovnány.
Jančík Petr
Vyhodnocení tlaku a síly po kolapsu sloupce kapaliny užitím slabě stlačitelné metody SPH
Vedoucí práce: Šafařík Pavel, prof. Ing. CSc. (12112); Hyhlík Tomáš, doc. Ing. Ph.D. (12112)
V příspěvku je prezentováno řešení úlohy kolapsu sloupce kapaliny na suché vodorovné ploše ve dvou rozměrech s využitím metody slabě stlačitelné smoothed particle hydrodynamics (SPH). Tato práce se zaměřuje především na vyhodnocení tlaku a sil působících na svislou stěnu. Nejprve je popsána technika vyhodnocování tlaku vhodná pro slabě stlačitelnou metodu SPH, následuje validace této techniky s využitím experimentálních dat a nakonec je vyhodnocena celková síla na svislou stěnu. Je provedena analýza rozložení tlaku a celkové síly v závislosti na čase. Všechny fyzikální veličiny jsou převedeny do bezrozměrového tvaru pro snadné porovnání výsledků.
Kachalouski Yauheni
Kombinace fotovoltaiky a tepelného čerpadla pro ohřev vody a vytápění v domě
Vedoucí práce: Matuška Tomáš, doc. Ing. Ph.D. (12116)
The system combination of photovoltaic modules and heat pump is a very promising way of increasing renewable energy usage for domestic hot water preparation and space heating. The paper deals with analysis of ground-source heat pump connected to the customer domestic hot water and space heating load through the thermal energy storage. This combined system has been studied by means of numerical simulations. The challenging issue in the system is the controller setup. In this research, several ruler-based controller strategies are employed to maximize photovoltaic electricity usage on-site: by means of overheating the building or/and by means of overheating thermal energy storage. These approaches allow to store energy surplus generated by photovoltaics valorized by heat pump in the form of heat. Comparison between different system control setups and the reference case shows the absolute annual electricity savings and moreover, the results reveal advantages of proposed combined system and show the ways to maximize usage of the high volatile photovoltaic electricity. The simulation results for NZEB house with heating energy demand of 14 kWh/m2.a indicate solar fraction raise up to 50 % , furthermore such combined systems are able to reach system seasonal performance factors in the level of 6.0.
Mendová Katarína
Výroba mikrofluidného zariadenia aditívnou metódou
Vedoucí práce: Daniel Matej, prof. RNDr. Ph.D. (12124)
Cieľom nášho projektu je vytvoriť biologický bunkový model pomocou mikrofluidného zariadenia. Súčasné spôsoby výroby mikrofluidných zariadení sú zložité a časovo náročné. Preto sme navrhli, otestovali a overili špecifickú technológiu na vývoj mikrofluidného zariadenia pomocou stereolitografie. Vyrobili sme niekoľko typov mikrofluidných zariadení: od jednoduchých až po zariadenia s komplexnou geometriou. Dokázali sme, že je možné produkovať jednotné unilamelárne lipozómy s kontrolovanou veľkosťou a tvarom. Lipozómy budú slúžiť, ako biologické bunkové modely na testovanie mechanických vlastností živých buniek rôznych fenotypov.
Pelikán Lukáš
Obrábění dílců připravených technologií DMLS
Vedoucí práce: Beránek Libor, Ing. Ph.D. (12134)
Tento článek pojednává o technologických možnostech výroby funkčních dílů pomocí aditivních technologií v kombinaci s třískovým obráběním. Technologie DMLS (Direct Metal Laser Sintering) umožňuje výrobu komponent z různých materiálů, jako je ocel, nerezová ocel, hliník, titan a mnoho dalších. Po tepelném zpracování tyto komponenty vykazují plné mechanické vlastnosti a tak mohou být využity jako funkční díly. Ovšem v případě přesných dílů tato technologie neumožňuje výrobu s dostatečnou rozměrovou přesností a kvalitou povrchu. Proto je v některých případech nezbytné další obrábění. Ovšem z hlediska produktivity a ekonomiky je vhodné omezit toto obrábění na nezbytné minimum odebraného materiálu a především na minimální čas obrábění. Již při návrhu součásti je proto vhodné uvažovat nad technologií dalšího zpracování a návrh tomu přizpůsobit.
Prajer Miroslav
Metodika predikce transportních nákladů produktu během životního cyklu výrobního zařízení
Vedoucí práce: Freiberg František, prof. Ing. CSc. (12138)
Vlivem stále více se globalizujícího tržního prostředí se v rámci životního cyklu výrobního zařízení stává logistika produktu jednou z významných nákladových položek. Transportní náklady je však velmi obtížné predikovat, protože mohou být ovlivněny řadou faktorů. Tento článek si klade za cíl shrnout hlavní faktory ovlivňující výši transportních nákladů na kamionovou přepravu produktu a představuje návrh metodiky pro hrubý odhad transportních nákladů produktu.
Suchý Jakub
Aeroakustická analýza profilu NACA 0012 pomocí CFD
Vedoucí práce: Nožička Jiří, prof. Ing. CSc. (12112)
V tomto příspěvku je prezentován dvou dimenzionální přístup numerické predikce aerodynamicky generovaného hluku profilu NACA 0012. Cílem tohoto příspěvku je analyzovat tento přístup jako jednoduchou predikci aerodynamicky generovaného hluku 2D těles. Numerická simulace byla provedena v komerčním software (Ansys Fluent) využitím URANS rovnic pro řešení obtékání a Ffowcs-Williams a Hawkings (FW-H) analogie pro akustické řešení. Získané výsledky byly porovnány s dostupnými publikovanými experimentálními výsledky.
Valeš Michal
Hodnocení vyrobitelnosti povrchových dílů automobilové karoserie z výšepevné oceli
Vedoucí práce: Šanovec Jan, doc. Ing. CSc. (12133)
Vzhledem k přísnějším limitům produkce oxidu uhličitého při provozu automobilů jsou automobiloví výrobci nuceni ke snížení hmotnosti vyráběných vozů. I z tohoto důvodu dochází v posledních letech ke snižování hmotnosti karoserie vozu. Předmětem článku je využití dvoufázové oceli s mezí pevnosti vyšší než 500 MPa pro výrobu vnějších dílů automobilové karoserie. Vybrané díly pochází ze současných modelů společnosti ŠKODA AUTO, a.s. V rámci hodnocení byla pozornost kladena především na výskyt trhlin, zvlnění a míru odpružení.
  << HOME >> English version